Tietoa nanopinnoituksesta

Nanopinnoitus on edistyksellinen menetelmä erilaisten tilojen ja pintojen suojaamiseen. Pinnoite estää likaavien aineiden imeytymisen suojattuun materiaaliin, pidentää pintojen käyttöikää ja helpottaa niiden puhdistusta. Myös haitallisten puhdistusaineiden käyttö vähenee merkittävästi. Nanopinnoitus voidaan tehdä uusille ja vanhoille pinnoille.

Nanoteknologialla tarkoitetaan yleisesti laitteita, aineita tai rakenteita, jotka ovat kooltaan alle sata nanometriä. Nanometri on millimetrin miljoonasosa, joten nanokappaleiden koko on kymmenestuhannesosan luokkaa ihmisen hiuksen paksuudesta.

Nanopartikkeleja hyödyntämällä voidaan parantaa muun muassa erilaisten pintojen ominaisuuksia paremman kestävyyden ja puhdistettavuuden saavuttamiseksi. Nanoteknologiaa käytetään laajasti myös esimerkiksi kosmetiikassa, elintarvikkeissa, erilaisissa kuluttajatuotteissa ja teollisuudessa.

Kylpyhuone-, WC- ja keittiöpinnoilla käytetään eri tyyppisiä suoja-aineita käsittelyn kohteesta riippuen. Useimmiten suoja-aineet pohjautuvat uuden teknologian piidioksidiin SiO2 nanokoossa.

Aineet ovat turvallisia niin ihmisille, eläimille kuin ympäristöllekin. Käsittely tekee pinnoista hydro- ja oleofobisia eli vettä ja rasvaa hylkiviä. Tämän ansiosta puhdistus helpottuu merkittävästi. Pinnoitteen biostaattiset ominaisuudet taas vähentävät tehokkaasti mikrobien lisääntymistä suojatulla alustalla.

Kuivuessaan pinnoite muodostaa näkymättömän, joustavan ja hengittävän suojan. Tämän ansiosta pinnoitteen alle jäänyt tai sinne mahdollisesti pääsevä kosteus pääsee haihtumaan pois.

Käsittely ei muuta pintojen kitkaominaisuuksia. Mitä pidempään tiloja käytetään, sitä selvemmin nanopinnoitteen vaikutukset tulevat esille.

  • Pinnoite ei sisällä liimoja eikä hartseja
  • Kestää lämpötiloja -150 ̊C - + 300 ̊C
  • Kestää pesuaineita pH 2,0 - 12

Pinnoitus ei vaikuta tilojen tai pintojen arkipäiväiseen käyttöön. Kastuneet pinnat on hyvä kuivata huolellisesti lastalla, kuten normaalistikin. Kuivaus vie lattialta ja seiniltä useita litroja vettä lattiakaivoon vähentäen näin huoneilman kosteuskuormitusta.

Erityisesti vanhat pinnat tulee puhdistaa perusteellisesti ennen nanopinnoitusta. Syväpuhdistus on tarkka ja monivaiheinen toimenpide. Sen avulla pinnat saadaan näyttämään hyvältä ja nanopinnoite saa parhaan mahdollisen tarttumapinnan. Myös uudet pinnat tulee puhdistaa huolellisesti ennen pinnoitusta, mutta prosessi on tällöin huomattavasti yksinkertaisempi.

Pinnoite on tyypillisesti kosketuskuiva 2-6 tuntia asennuksesta, mutta joissa olosuhteissa kuivuminen kestää pidempään. Tiloja voi alkaa käyttää, kun pinta ei enää näytä tai tunnu kostealta.

Käsittelyn jälkeen vedenkäyttöä tulee välttää 24 tunnin ajan. Tämän jälkeen pintoja voi kastella, mutta ne tulee vielä kuivata hyvin 7 vuorokauden ajan. Tässä vaiheessa tapahtuu lopullinen kemiallinen kuivuminen ja karkaistuminen. Ylimääräisen harmaan ja harsomaisen pinnoitteen voi pyyhkiä pois mikrokuituliinalla ja pintojen normaali käyttö voi alkaa.

Useimmiten puhdistamiseen riittää lämmin vesi ja mikrokuituinen siivousväline, kuten mikrokuituliina. Saumojen puhdistamiseen voi käyttää pehmeähköä harjaa. Tarvittaessa puhdistukseen voi käyttää kaupasta ostettavia mietoja puhdistusaineita.

Suojattu pinta kestää kymmeniä tuhansia pyyhkimiskertoja vedellä ja mikrokuituliinalla. Voimakkaasti hankaavien pesuaineiden ja välineiden käyttöä tulee välttää. Esimerkiksi hankaamista karhunkielellä pinnoite kestää vain muutamia satoja kertoja.

Vahvat emäkset ja hapot heikentävät suojan kestoa. Vaikutukseltaan heikentyneen alueen teho voidaan palauttaa puhdistamalla alue miedolla pesuaineella. Saumojen kohdalla käytetään tarkoitukseen soveltuvaa harjaa. Pinnat myös pyyhitään ja huuhdellaan runsaalla vedellä. Näin saadaan poistettua pinnoitteen päälle kertymään päässeet epäpuhtaudet. Kokonaan vahingoittunut alue pinnoituksessa voidaan tarvittaessa uusia.

Ota yhteyttä

Kysy lisää